החומרים הפעילים בקוסמטיקה

 

 

 

החומרים המנצחים

 

 


 

נסקור את עיקר המרכיבים שפעילותם הוכחה במחקרים כמחדשת את העור ותורמת לחיוניות. לא כללנו כאן מרכיבים טיפוליים לאקנה ולהבהרת כתמים, אך הם מוזכרים במקומות אחרים באתר.

 

הרטינואידים


הרטינואידים הם נגזרות ויטמין A. פעילותם מנוצלת ע"י רופאי עור ויצרני קוסמטיקה לשיפור המראה ולחידוש העור.


המדובר בנגזרות של ויטמין A, הנפוצות יותר בשימוש הקוסמטי הן: רטיניל פלמיטאט, רטינול. בעולם התרופות נמצאת בשימוש החומצה הרטינואית. החומצה הרטינואית גורמת לשינויים במס` מרכיבים של העור: היא מעודדת ומווסתת חלוקת תאים באפידרמיס ובדרמיס, מביאה לסדירות במבנה השכבתי של האפידרמיס, לרבות התאים שנפגעו  מקרינת השמש. היא מעודדת יצירת קולגן חדש ועוצרת פירוק סיבים קיימים. כן פועלת החומצה לפיזור אחיד יותר של הפיגמנט בעור. היא מסייעת בטיפול בחטטים ובנקבוביות פעורות.  חיצונית, נראה העור המטופל חלק יותר, קורן וחיוני, בעל גוון אחיד, ישנו שיפור בקמטים העדינים והיעלמות של חלק מכתמי השמש.


החסרון המרכזי  בשימוש בחמרים אלה הינו היותם מגרים ביותר, ובעלי השפעה על ייבוש הריריות בעור. לכן ישנה חשיבות רבה להתייעצות עם גורם מוסמך באשר להתחלת ואופן השימוש בתכשיר.


יש לציין שהחומצה הרטינואית הנה תרופה, ומחייבת מירשם רפואי.  היא ניתנת כתרופה לטיפול באקנה בשם Retavit, וקיימת בתכשירים רפואיים נוספים. אולם כאמור, הנגזרות בהן משתמשים יצרני הקוסמטיקה (retinol, retinyl palmytate) אינן מוגדרות כתרופה, הן מגרות פחות ועם פחות תופעות לוואי.

 

החומצות ההידרוקסיות


זוהי קבוצה של חומצות חלשות, ששמן מעיד על כך שהן נושאות קבוצת הידרוקסיל (OH ) באטום אלפא שלהן (אלפא הידרוקסיות) או באטום ביתא שלהן (ביתא הידרוקסיות).
חומצות אופייניות הן: חומצה גליקולית, חומצה לקטית, חומצה מנדלית, חומצה סליצילית, חומצה מאלית ועוד. הנפוצה ביותר בשימוש היא החומצה הגליקולית, המצויה בטבע בקנה סוכר, והמופקת באופן סינתטי בתכשירים הקוסמטיים.

 


כיצד פועלות החומצות?


החומצות ההידרוקסיות גורמות לקילוף עדין ול"שיוף" של השכבה הקרנית המעובה, להתחדשות האפידרמיס ותוספת לחות לעור. חיצונית  - העור המטופל נראה חלק ואחיד יותר, ישנו שיפור בכתמים – הבהרה והיעלמות של חלקם, וקמטים דקיקים עשויים להתעדן.
החומצות ההידרוקסיות משפיעות באופן פחות רדיקלי מהחומצה הרטינואית, אולם הן פחות מגרות ובעלות פחות תופעות לוואי.
השפעתן שונה מתכשיר לתכשיר – בהתאם לחומצה הספציפית, לריכוזה, ל-PH ועוד. הכנת תכשיר יעיל איננה פשוטה כלל ועיקר, והידע הרב והניסיון המושקע בתכשיר טוב – משליכים באופן חד משמעי על תוצאותיו!



ויטמין C


ויטמין C מעודד יצור קולגן בעור, כפי שהוכח במעל 1500 מחקרים מדעיים.  אולם לא רק זאת: מסתבר, כי בתהליך יצירת הקולגן נהרסת מולקולה אחת של ויטמין C כנגד אטום מימן (H+) אחד, כלומר: ויטמין C גם נצרך בתהליך. לכן, הוספתו לעור חיונית לתהליך יצור הקולגן. עובדה זאת הודגמה גם במחקרים בתרביות תאים.  בנוסף, ויטמין C הנו נוגד-חמצון, ומכאן שהוא מסייע להפחתת נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים. ויטמין C עוזר, בנוסף, להחלמה מדלקות בכך שהוא חוסם את ייצורם של כמה מהגורמים הדלקתיים. דלקת הנה גורם נוסף התורם להזדקנות העור.

 

חומצה אלפא ליפואית (ALA)


זהו נוגד חמצון טבעי המצוי בכל התאים. כמו ויטמין C, הוא ידוע לחוקרים מזה שנים. אולם בשנים האחרונות התרבו ההוכחות להשפעתו הברוכה הן בלקיחה פומית (דרך הפה) והן במריחה טיפולית.
הנה כמה מיתרונותיה:
•        היא נמסה הן במים והן בשמן, מה שהופך אותה לאנטיאוקסידנט אוניברסלי המסוגל לפעול על פני שטח התאים וכן עמוק בתוכם, בניגוד לויטמין C (הטבעי, המסיס במים) וויטמין E (המסיס בשמן). כנוגד חימצון המסיס בשתי הפאזות, הוא גם מגביר את יעילותם והשפעתם החיובית של נוגדי חמצון אחרים. נוכחותו בתא עוזרת לשמר את רמותיהם של נוגדי חמצון אחרים, מה שמעניק לעור הגנה מוגברת.
•        ALA משחקת תפקיד מיוחד בשיכוך דלקת, (דלקת מגבירה את תהליכי הזדקנות העור). היא מונעת מהתא לייצר גורמי דלקת (ציטוקינים) המזיקים לתא. היא גם עושה דבר נוסף: משפעלת פקטור בתוך התא המפעיל אנזימים המעכלים קולגן פגוע – קולגן שנפגע ע"י רדיקלים חופשיים. לכן מריחה טופיקלית של ALA נותנת אפקט נראה לעין של טשטוש צלקות וקמטוטים.


•        ALA עוזרת למנוע את האפקט הרעיל של עודף סוכר בתא. עודף סוכר גורם להיצמדותו לחלבונים בתא (בכל הגוף) בתהליך הנקרא גליקוזילציה. כאשר סוכר נקשר לקולגן, הוא גורם לקשרי-צילוב (cross-linking), ההופכים את העור לנוקשה וחסר גמישות. ALA עוזרת "להחזיר אחורנית" את הקישור של סוכר לקולגן ע"י כך שהיא מאפשרת מטבוליזם משופר של הסוכר בתא, ובכך – מונעת את האצת "הזדקנות" הקולגן כתוצאה מהשפעת עודף סוכר.


•        ALA מסייעת בייצור המולקולה הקטנה NO (Nitric Oxide), העוזרת לשלוט על זרימת הדם לעור. (אגב, זה מה שעושה הויאגרה, המבוססת על NO; מרחיבה כלי דם...). הזרימה המשופרת של הדם מסייעת להפחית נפיחות ובצקות, ובכך מקטינה את הנפיחות האופיינית מתחת לעיניים. היא גם מעניקה לעור את הברק הבריא הנובע מסירקולציה טובה.


•        ALA מסייעת במלחמה בפיגמנטציה ע"י עיכוב תהליך אנזימטי הקשור ליצירת כתמי העור.



ויטמין E


נוגד חימצון זה הוא הויטמין העיקרי המצוי בעור של בני אדם. רמות נמוכות שלו מקושרות עם הופעת קמטים. מחקר בחיות הראה שמריחתו על העור עשויה להפחית קמטים. מחקר בבי אדם הראה ירידה קלה בקמטים ובסימנים נוספים האופייניים לגיל.


ויטמין E נחשב כאנטי אוקסידנט מסיס-השמן העיקרי בהגנת העור מרדיקלים חופשיים, כולל נזקי שמש. מחקרים רבים  מסכמים כי לויטמין E תפקיד מרכזי כאנטי אוקסידנט יעיל ביותר, המאפשר להפחית את התדירות ואת החומרה של נזקים לעור. חוקרים משערים, כי ויטמין E יכול לסייע בהאטת תהליך הזדקנות העור.
 


אסטרוגנים


הזדקנות העור לאחר הפסקת הווסת נובעת, בחלקה, מהירידה ברמות האסטרוגן. מבין ההורמונים שכמותם יורדת במנופאוזה, לאסטרוגן ההשפעות הדרמטיות ביותר על העור. אסטרוגנים מגנים על נשים מפני מחלות לב, ונראה כי הם גם מאטים את הזדקנות העור. מס` מחקרים מראים כי נשים במנופאוזה, המטופלות בתוספים אסטרוגניים, מפתחות פחות קמטים ויש להן עור טוב יותר מבחינת גמישות וטקסטורה מאשר כאלה שאינן לוקחות אסטרוגנים.


ההחלטה ליטול תוספים לאחר תום הווסת הנה מורכבת ותלויה בהיסטוריה הרפואית של האישה, אולם את התועלת שבאסטרוגן ניתן להפיק מתכשירים למריחה. ד"ר שמידט ושותפיו למחקר מביה"ס לרפואה של וינה, חקרו את ההשפעה של משחה המכילה 0.01% אסטרדיול או 0.3% אסטריול על 59 נשים לאחר מנופאוזה. לאחר 6 חודשי טיפול, נראה שינוי בגמישות העור וחלקותו. עומק הקמטים והנקבוביות ירד אצל מעל 60% בשתי הקבוצות – של אסטרדיול ושל אסטריול. לחות העור ויצירת הקולגן עלו בצורה משמעותית. מומחים רבים מאמינים שמשחות אסטרוגן יכולות גם לשפר את סימני הגיל בנשים לפני הפסקת הווסת, וכן בגברים, אם כי נדרשים מחקרים כדי לאשר זאת.


בארץ, השימוש באסטרוגנים למריחה אסור אך מותר השימוש בפיטו-אסטרוגנים: אסטרוגנים ממקור צמחי. יעילותם נמוכה יותר.


קואנזים Q10


קואנזים הוא גורם המסייע לאנזים לבצע את תפקידו. שני מחקרים שנערכו על בנ"א הראו ירידה בקמטוטים מסביב לעיניים, ללא תופעות לוואי. מחקרים אחרים הראו שמריחה לפני חשיפה לשמש מגנה מקרני UV. זהו נוגד חמצון חזק.

 

תמצית תה ירוק


זהו נוגד חמצון רב-עוצמה (פי-20 מויטמין E) וכן נוגד דלקת. הוא מעניק  הגנה יעילה מקרינת השמש, במגוון צורות:
א. הוא מנטרל רדיקלים חופשיים שקרינת השמש מייצרת בעור.

ב. הוא מסייע למלחמה בדלקת שמחוללת קרינת השמש.

ג. הוא מגן על תאי החיסון בעור מקרינת השמש. הוא יכול גם להגן מפני שבירת הקולגן, שבירה
   ישירה שמחוללות קרני השמש.

 

תועלות נוספות:


• חומר אנטי בקטריאלי. יעיל כתוספת לטיפול באקנה ובעיות זיהומיות נוספות.
• נמצא במחקרים כנוגד סרטן. (עוזר גם כמריחה וגם כנטילה אורלית).
• מעודד חלוקת תאים
• מסייע בהרגעת העור לאחר פילינג חומצות.
• מדכא MMP – שהנם אנזימים שוברי-קולגן. בגיל הבוגר פעילותם של אנזימים אלה גבוהה יותר יחסית לגיל הצעיר, ודיכוי אנזימים אלה מהווה תרומה למלחמה בסימני הגיל.

קל למצוא תה ירוק בתכשירים מוכנים. אולם, רובם אינם מכילים ריכוז גבוה מספיק. ריכוזים מקובלים במוצרים מוכנים הם בין 0.5% (ולפעמים פחות מזה) ועד 3%. הריכוז המומלץ על ידינו הוא גבוה יותר: 5%-10%, בכדי לקבל השפעה עוצמתית ויעילה. זהו חומר מעולה להגנה מהשמש (בנוסף למסנן הקרינה) ולעור הבוגר.

 


פפטידים ביו מימטיים


פפטידים הם שרשרת קצרה מאד של חומצות אמינו. בשל גודלם הקטן, הם חדירים לעור. הפפטיד הביומימטי הוא רצף ייחודי, שמפעיל תפקודי תא הרצויים לנו. ישנן מספר משפחות של פפטידים, ובתוך כל אחת כמה וכמה נציגים. אחת הקבוצות השכיחות היא קבוצת הממצקים. הם מעודדים את העור לייצר רכיבים שהעור הצעיר מייצר באופן טבעי, והעור הבוגר - מעט מאד, או בכלל לא. כגון קולגן, חומצה היילורונית ופרוטאו גליקנים, וחלבוני עור האחראיים על המוצקות והמבנה הסדיר שלו. כתוצאה מכך, העור הופך מוצק וחיוני יותר ומכיל יותר לחות. 


השפעת הפפטידים מזכירה את השפעתו של ויטמין A אם כי היא לא מתרחשת כה מהר כפי שקורה עם הויטמין. ההשפעה איטית יותר, ועוצמתית פחות. התוצאות מתחילות להיראות כעבור כשלושה חודשי שימוש. מצד שני, הפפטידים אינם מגרים את העור, ומתאימים לשימוש גם בשעות היום, ללא הגבלה. 

 

חומצות שומן חיוניות

 

חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 נקראות "חיוניות"  כיוון שהגוף איננו יכול לייצר אותן בעצמו. הוא צריך לקבל אותן ממקור חיצוני.
אומגה 3 = חומצה אלפא-לינולנית. (גם EPA  ו-DHA הן חומצות אומגה 3, אך אותן הגוף יכול
                  לייצר מחומצה לינולנית).


אומגה 6 = חומצה לינולאית.
האפידרמיס מכיל כ-15% חומצות שומן חופשיות. הן נמצאות בממברנות התאים וכן בחומר הבין תאי.

 


תרומת חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 לעור:


• הן נוגדות דלקת .
• שומרות על גמישות קרומי התאים. גמישות ומבנה תקין של הקרומים מאפשרים תפקוד טוב יותר של התא והעברת מסרים תקינה.
• תורמות ללחות העור. משפרות את תפקודה של השכבה הקרנית כחסם/גבול חיצוני. 
בכך הקרנית מגנה טוב יותר מפני איבוד מים וכניסת גורמים מזהמים.

• מקלות על מצבי אקזמה וגירויי עור נוספים. מעודדות ריפוי של העור. מגבירות את היכולת החיסונית של העור.
• ריכוך העור ושיפור המראה שלו.
• החומצות הללו מחדשות את ה"מלאי" הטבעי של חומצות שומן, שמתדלדל במצבים ובגילאים מסוימים.
• מתפקדות כנוגדות חמצון. בכך נמנע נזק יומיומי מתמשך לתאים ונביא להאטה בהזדקנות העור.

 

נוגדי חמצון


נוגדי החמצון, כקבוצת חומרים, הם משפחה גדולה ומגוונת. היא כוללת לא רק ויטמינים אלא גם מינרלים, ומרכיבים צמחיים כמו קרוטנואידים ופלבונואידים. המשותף לכולם: יכולתם לצמצם את נזקי הרדיקלים החופשיים לעור. רדיקלים חופשיים תוקפים את כל סוגי הרקמות והתאים, וגורמים להתבלות והזדקנות מוקדמת. עם הגיל, העור מוגן פחות מנזקים אלה. לכן, ככל שעולה הגיל עולה החשיבות של שימוש במרכיבים אלה בקרמים למרחה.

 

 

 

<   נושא קודם  לנושא הבא >